utorok 1. novembra 2011

Majstrovstvá Slovenska

     Väčšina z vás už vie, že som členkou dobrovoľného hasičského zboru v Trstenom, ale možno niektorých tým teraz prekvapím. Pravidelne sa zúčastňujeme na kolách hasičskej ligy a súťažíme v kategórii dorasteniek. Teto rok bol významný, pretože na krajskom kole v Lokci sme vo svojej kategórii zvíťazili a prepracovali sme sa až na majstrovstvá Slovenska.
     Konali sa v dňoch 9.-10. júla na štadióne v Dubnici nad Váhom. Zúčastnilo sa tu 32 mužstiev z celého Slovenska, aby si preverili svoju zručnosť a obratnosť v hasičskej štafete a požiarnom útoku. Súťažilo sa v 4 kategóriách: dorastenky, dorastenci, ženy a muži. Dorastenky, tedy my, a dorastenci súťažili 9. júla.
     Náš tréner spolu so starostkou Trsteného zariadili autobus, aby sme sa tam mali ako dostať. Samozrejme spolu s nami išiel aj celý fanclub, aby nás podporil. Každá jedna z nás bola veľmi nervózna, ale aj nadšená, ako to tam bude všetko prebiehať. Cesta ubehla tak rýchlo, že sme si to ani neuvedomili a už sme tam aj boli. Zvedavé sme vystúpili, ale hneď nás omráčilo horúce letné počasie. Lenže my sme sa nevzdali. Išli sme si prezrieť ovál, kde sa mala behať štafeta, a ihrisko, kde sa mal behať požiarny útok. Všetko bolo perfektné! O chvíľu prišiel na rad nástup. Boli sme prekvapené, ako to všetko zorganizovali. Každý tím mal priradeného vlastného rozhodcu, ktorý s ním pochodoval. Boli sem rozdelení podľa krajov. V každej skupinke bol jeden tím dorastencov a jeden dorasteniek z toho ktorého kraja. 
Po príhovoroch sme dostali polhodinovú prestávku a potom sa začalo súperenie. Najprv prebehla súťaž v štafete a potom prišiel na rad útok. V každej disciplíne sme mali dva pokusy a bral sa do ten lepší čas. V štafete pretekali ako prvé dorastenky a po nich dorastenci. Po odbehnutí oboch pokusov štafety sme boli na druhom mieste. Veľmi nás potešilo, aký sme podali výkon. Avšak  všetky sme boli vyčerpané a ani sparné počasie nám nepomáhalo. Neustále pálilo slnko a bolo veľmi teplo. Nebol tam ani kúsok tieňa, kde by sme sa mohli ukryť. No predsa sme museli v sebe nájsť silu a pokračovať ďalej. 
Nasledovala disciplína - požiarny útok. Tento útok bol odlišný od ostatných, ktoré sme predtým cvičili. Pri tých predchádzajúcich stačilo zhodiť terč a čas sa zastavil. Lenže tu sa súťažilo na 10 litrové nástrekové terče. Pre naše prudárky  to bolo niečo úplne nové. Ani sme sa nenazdali a už sme boli nastúpené na vykonanie disciplíny. Ja som nebola príliš nervózna, lebo útok som nebežala, bola som náhradníčka. Baby si nastúpili na štart a po chvíľke zaznel výstrel. Všetko vyzeralo podľa našich predstáv. Až keď sa to zrazu  pokazilo. Miška, naša B-éčkarka, pomáhala vystierať hadice, aby išla voda rýchlejšie a pri tom sa jej hadica omotala okolo prstu a vykĺbila jej ho. Našťastie útok zvládla dokončiť. Okamžite ju tréner odviezol do nemocnice, kde ju ošetrili. Napriek tomu pred nami bol ešte pokus. Pri poslednom útoku som Mišku nahradila ja. Nešlo nám už o nič, len sme to chceli mať za sebou. 
Všetky sme boli vystresované, ale museli sme súťaž dokončiť. Opätovne sem stáli na štarte, síce ja po prvýkrát, a zaznel výstrel. išlo nám to ako po masle, košík sadol, každá spravila svoj spoj a už sme bežali. Prudárky nastriekali 10 litrov do terčov a čas sa zastavil. Na naše prekvapenie bol druhý útok lepší ako prvý. Vydýchli sme si a čakali, kým odsúťažia ostatné družstvá. Potešili sme sa, keď sa vrátila Miška s úsmevom na tvári a obviazanou rukou. S napätím sme spoločne čakali na vyhodnotenie. Celkovo sme skončili na 4. mieste. Veľmi nás to prekvapilo a spoločne sme sa tešili. Nakoniec všetko dopadlo relatívne dobre. 
     Na majstrovstvách sme sa zúčastnili po prvýkrát. Pre každú z nás to bola skvelá životná príležitosť, pri ktorej sme videli a hlavne zažili ako prebiehajú väčšie, dôležitejšie súťaže.   

  
Dorastenky a dorastenci Žilinský kraj


Trstené - dorastenky